Un proiect editorial realizat de PortalInvatamant.ro
CONCURSUL NATIONAL DE OCUPARE A POSTURILOR DIDACTICE/CATEDRELOR VACANTE/REZERVATE DIN INVATAMÂNTUL PREUNIVERSITAR
21 iulie 2021
Proba scrisa
INFORMATICA SI TEHNOLOGIA INFORMATIEI
Model
• Toate subiectele sunt obligatorii. Se acorda zece puncte din oficiu.
• Timpul de lucru efectiv este de patru ore.
• Programele cerute vor fi scrise folosind unul dintre limbajele de programare Pascal, C sau C++, la alegere. Identificatorii utilizati in programe trebuie sa corespunda semnificatiei asociate acestora, eventual in forma prescurtata.
SUBIECTUL I (30 de puncte)
1. Prezentati ordonarea/sortarea datelor prin metoda interclasarii (mergesort) dupa urmatorul plan de idei:
- descriere in limbaj natural si exemplificare a etapelor de aplicare a metodei pentru ordonarea a
7 numere, alese adecvat;
- apreciere a complexitatii algoritmului corespunzator, din punctul de vedere al duratei de executare;
- un exemplu de aplicare a metodei in rezolvarea unei probleme (enunt, implementare in limbaj de programare a unei solutii, descriere a solutiei).
(15 puncte)
2. Prezentati elemente de baza ale limbajului descriptiv HyperText Mark-up (HTML) dupa urmatorul plan de idei:
- notiuni introductive: pagina web, tipuri de legaturi, publicare a unei pagini web;
- etichete/elemente de marcare pentru organizarea/formatarea de continut (text, imagine, tabel, legatura) in pagina web si câte doua atribute specifice fiecareia dintre aceste etichete.
(15 puncte)
Vezi produse dedicate profesorilor, dar si teste distractive pentru lucrul la clasa cu elevii.
SUBIECTUL al II-lea (30 de puncte)
1. Se numeste sir consonatic asociat unui sir de caractere format din litere mici ale alfabetului englez un sir egal cu acesta, daca el nu are nicio vocala, sau un sir obtinut din acesta prin eliminarea tuturor vocalelor sale. Se considera vocale literele a, e, i, o, u.
Exemplu: sirul sct este sir consonatic asociat unor siruri ca scut, uscate sau sct, iar sirul vid este sir consonatic asociat unor siruri ca oaie sau ei.
Subprogramul consonatic are doi parametri:
• s, prin care primeste un sir de cel mult 100 de caractere, numai litere mici ale alfabetului englez;
• sc, prin care furnizeaza sirul consonatic asociat sirului primit prin parametrul s.
Scrieti un program Pascal/C/C++ care citeste de la tastatura un text format din maximum 100 de caractere, in care cuvintele sunt formate din litere mici ale alfabetului englez si sunt separate prin cate un spatiu. Programul afiseaza pe ecran numarul perechilor formate din cuvinte din text care au asociate acelasi sir consonatic, ca in exemplu. Ordinea cuvintelor dintr-o pereche nu are importanta. Programul cuprinde definitia completa a subprogramului precizat mai sus, precum si apeluri utile ale acestuia.
Exemplu: daca se citeste textul
se afiseaza pe ecran numarul 6
(15 puncte)
2. Fisierul titu2021.in contine un sir de cel mult numere naturale distincte din intervalul , separate prin cate un spatiu.
Se cere sa se afiseze pe ecran numarul maxim de termeni ai unui subsir strict crescator al sirului aflat in fisier, format numai din termeni pari. Utilizati un algoritm eficient din punctul de vedere al timpului de executare.
Exemplu: daca fisierul contine numerele
28 11 10 13 15 42 24 94 30 80 17 19 2 3 4 6 8 7
se afiseaza pe ecran numarul
4
iar daca fisierul contine numerele
18 10 21 23 25
se afiseaza pe ecran numarul
1
Scrieti programul Pascal/C/C++ corespunzator cerintei si explicati in limbaj natural metoda de rezolvare, justificand eficienta acesteia.
(15 puncte)
SUBIECTUL al III-lea (30 de puncte)
Se considera secventele de mai jos, notate cu A si B, extrase din programele scolare de liceu pentru disciplinele informatica si tehnologia informatiei si a comunicatiilor:
A:
Competente specifice | Continuturi |
1.4. Descrierea algoritmilor fundamentali de prelucrare a grafurilor si implementarea acestora intr-un limbaj de programare | Grafuri neorientate si grafuri orientate […] • Algoritmi de prelucrare a grafurilor […] - Determinarea matricei lanturilor/drumurilor |
(Programe scolare de INFORMATICA, OMECI nr. 5099/09.09.2009)
B:
Competente specifice | Continuturi |
3.9. Utilizarea corecta a regulilor de comportare in reteaua Internet | • Adresarea politicoasa. • Respectarea legislatiei privind folosirea facilitatilor oferite de Internet |
(Programe scolare de TEHNOLOGIA INFORMATIEI SI A COMUNICATIILOR, OMECI nr. 5099/09.09.2009)
1. Pentru secventa A, prezentati aspecte ale activitatii didactice de predare corespunzatoare, in care utilizati expunerea sistematica a cunostintelor ca metoda didactica, avand in vedere:
- precizarea a doua caracteristici ale metodei didactice si a unui avantaj al utilizarii acesteia din perspectiva formarii/dezvoltarii competentelor specifice indicate, pe baza continuturilor corespunzatoare;
- exemplificarea utilizarii metodei, precizând unele elemente ale proiectarii didactice: un mijloc de invatamant utilizat, o forma de organizare a clasei, o activitate de invatare si scenariul didactic pentru aceasta, detaliind activitatea profesorului si activitatea elevilor, cu respectarea corectitudinii stiintifice a informatiei de specialitate.
(15 puncte)
2. Pentru secventa B precizati urmatoarele aspecte ale activitatii didactice in care utilizati observarea sistematica a activitatii si comportamentului elevilor ca metoda moderna (alternativa/complementara) de evaluare a competentelor specifice indicate, pe baza continuturilor corespunzatoare:
- doua caracteristici ale metodei si un instrument/modalitate de inregistrare a informatiilor obtinute, adecvat evaluarii indicate;
- cinci activitati/comportamente ale elevilor care pot fi observate, dintre care trei sa vizeze aspecte temperamentale, iar celelalte doua sa vizeze aspecte cognitive.
(15 puncte)